kaleien van mijn gevel

              

Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokborstel op de muur (meestal metselwerk) wordt aangebracht! Bovenop de kaleilaag wordt eventueel ook nog een kalkverf aangebracht! Deze bepaalt dan de kleur van het pleisterwerk !

In feite kan men kalei bekijken vanuit 3 aspecten: historisch, esthetisch en technisch. De ideale kalei combineert deze aspecten, maar dit is niet echt mogelijk.
Hisorisch gezien leerden we deze techniek vooral kennen door de landbouwers. Elk jaar rond Pasen kalkten deze hun stallen wit om zo de muren te ontsmetten en te beschermen tegen vocht! Zij gebruikten eigenlijk een soort kalkverf, maar na enkele jaren ontstond hierdoor een soort zuivere kalkpleister van enkele mm's dik. Zo ontstond het typisch kalei-effect op esthetisch gebied. Dit wil de huidige generatie in één keer bekomen. Daarom voegt men een vulstof, zoals zandkorrels, toe om het kalei-effect direct te bekomen.
Een tweede aspect is het esthetische. Op de gevel(stenen) zorgt de kalei voor een schemerig effect, dit door een pleisterlaag van enkele mm's. Daarbij onstaat door de blokborstel ook het strepeneffect. Bij een kalei op zuivere kalkbasis ontstaat er na enkele jaren verwering en kleurverschillen, maar volgens heel wat mensen is dit een onderdeel van het kaleien. Bij andere systemen heb je deze verwering minder. Kalei geeft een mooi en rustiek uitzicht, hierdoor is deze techniek dezer dagen zeer populair in de restauratiewereld. (Kijk bij onze realisaties of op onze FB-pagina voor meer beeldmateriaal)
Een derde en laatste aspect is het technische gedeelte. Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van een kalei. Deze zorgt namelijk voor goede bescherming van de gevel tegen de weersomstandigheden zoals slagregen. Daarnaast is een kalei zeer dampopen. Doordat het om een vrij dunne pleister gaat, kunnen zouten relatief vrij gemakkelijk door de kalei migreren. Dit zorgt als geheel voor een verbeterde muurhuishouding!

Patrick Greunlinx
0476/50 49 97
patrick@ptkdecor.be
Roel Mertens
0478/74 48 06
roel@ptkdecor.be
Kromstraat 49, 2491 Olmen
Tel. 011/75 06 78 - Fax. 011/75 06 79
info@ptkdecor.be